12-11-2017, 07:50 AM
خواص و فواید بی نظیر ماش
خواص جالبی از ماش که نمی دانستید درکلام امام رضا (ع)
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با فواید ماش آشنا شوید.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه ی آن ایران است ولی روز به روز کمتر استفاده می شود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت. یکی از اصیل ترین غذاهای ایرانی آش ماش است که در انتهای مطلب توضیح مختصری راجع به نحوه ی پخت آن ذکر خواهیم کرد. این دانه خاص ایران و خاور میانه است و مصرف آن در دیگر مناطق دنیا رواج زیادی ندارد.
این دانه غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد ؛ یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دوران رژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده شود چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین می کند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.امروزه نیز به خاطر ارزش غذایی بالای این گیاه، در موارد آشپزی و نیز سلامتی، استفادههای فراوانی میشود.
کلسترو
اگر میزان کلسترول خونتان بالا است استفاده از ماش را به شما توصیه میکنیم. دانههای ماش دارای کلسترول پایین و مقدار زیادی فیبر رژیمی محلول هستند.فیبر رژیمی به آن دسته از مواد غذایی اطلاق میشود که قابل هضم نیستند. فیبرهای رژیمی دو گونه هستند: محلول و غیرمحلول. فیبر غیرمحلول به تعادل و تنظیم حرکات روده میپردازد ولی کار زیادی برای کاهش فشارخون انجام نمیدهد. فیبر محلول وقتی با آب موجود در سیستم هاضمه مخلوط شود ماده ژل مانندی را تشکیل میدهد که به نوبه خود به بهبود عملکرد اعضای بدن میپردازد.
غذاهای سرشار از فیبر رژیمی محلول، به کاهش کلسترول بد خون (LDL) کمک میکنند و این کار را با تشویق به تولید گیرندههای LDL که مسئول بیرون راندن کلسترول بد اضافی از جریان خون هستند، انجام میدهند.مصرف روزانه 10 تا 25 گرم فیبر محلول برای کاهش کلسترول بد نیز توصیه میشود. هر پیمانه ماش حاوی 1/9 گرم فیبر رژیمی تام است.
سرطان سینه
ماش و دیگر حبوبات مادهای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که میتواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشته باشد. مهارکننده پروتئاز تقسیم سلولهای سرطانی را کند کرده و به این ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری میکند.
دیابت
ماش از جمله حبوباتی است که دارای شاخص قند پایینی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود.
پروتئین
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تامین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریبا 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
مصرف ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچکس ندارد اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئینداری را که پورین گیاهی دارند،محدود کنند. البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیت به خرج دادن در مصرف آن کفایت میکند.
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تأمین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریباً 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تأمین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
مطالعات انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکه زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود
کمخونی
بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف شود.
یادتان باشد که استفاده از ماش به این شکل خواص آن را چند برابر میکند زیرا فرآیند جوانه زدن باعث میشود همه مواد مغذی بهخصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
توصیه امام رضا (علیه السلام) به خوردن ماش:
امام رضا (علیه السلام)در پاسخ به یکی از یارانش درباره ی بهق (شبیه برص، لکه های روی پوست ) فرمودند : ماش تازه رادرفصل نوبر خودش بردار و همراه با برگش بکوب و آب آن را بگیر و ناشتا بخور و بر روی بهق بمال .
توصیه های طب سنتی
1.طبع ماش کمی سرد و خشک است.
2. استفاده زیاد آن باعث زیادشدن خلط آن میشود.
3. خوردن ماش برای کسانی که مبتلا به خارش شدید بدن هستند مفید میباشد.
4. کسانی که مبتلا به بیماری دستگاه گوارش میباشند از ماش کمتر استفاده کنند.
5. ضماد آرد ماش برای رفع التهابات سطحی بدن بخصوص لک و پیسی به کار میرود.
6.یک غذای خوب برای کسانی که اسهال شدهاند ماش و برنج کمچربی است.
7.برای درمان ورم ماش تازه بجوشانید، سپس له کنید با زرده تخممرغ مخلوط کرده بر موضع ورم بمالید.
8. ماش التهابهای صفرا را از بین میبرد.
9. تسکین دهنده سرفه است.
10. خوردن زیاد ماش برای دندانها مضر است.
11. وجود پتاسیم در ماش باعث شستشوی کلیهها و پایین آوردن درجه اسیدی خون و منظم کردن ضربان قلب میگردد.
12. به خاطر داشتن فسفر و کلسیم نقش آن در رشد اطفال انکارناپذیر است.
13. به خاطر داشتن آهن برای اشخاص کم خون مفید است.
14. ماش باعث افزایش ترشح انسولین در بدن میگردد.
15. خام گیاه خواران به خاطر داشته باشند اگر میخواهند جوانه ماش استفاده کنند حتماً کمی جوانه را حرارت بدهند.
16. کسانی که نقرس دارند کمتر بخورند.
17. خوب است که بدانید ماش خاصیت چاق کنندگی ندارد در نتیجه کسانی که میخواهند لاغر شوند یک وعده غذای خود را جوانه پخته شده ماش قرار دهند.
18. کسانی که یبوست دارند و میخواهند از ماش استفاده کنند بهتر است ابتدا ماش را قدری تفت داده سپس بلغور کرده پوست آن را بگیرند آن گاه غذا درست کنند.
19. برای اعضای بدن که خواب رفته و بیحس شده است با ضماد پخته ماش مالش دهید.
20. برای درمان کک مک پودر ماش را با عرق مورد مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.
21. کسانی که صرع دارند از ماش پوست کنده استفاده کنند.
22. خوردن ماش باعث ازدیاد شیر میگردد.
23. ماش مسکن درد بواسیر است البته باید پوست کنده آن خورده شود.
24. کسانی که سکسکههای مقاوم دارند با خوردن ماش پخته برطرف میگردد.
25. مصرف زیاد ماش باعث ضعف قوه باه میشود.
26. برای درمان اگزما ماش را پخته با سرکه مخلوط نموده در محل بگذارید.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
خواص جوانه ماش
* جوانه ماش سرشار از مواد مغذی بوده و انرژیزای واقعی است.
* جوانه ماش ترد و خوشمزه بوده و طعم آن کمی شیرین است و هضم آن نسبت به ماش پخته شده راحتتر صورت میگیرد.
* چینیها و هندیها از این جوانه در بسیاری از موارد آشپزی و نیز موارد درمانی استفاده میکنند. به عنوان نمونه برای مصارف درمانی در سمزدایی بدن و خاصیت ادرارآور بودن آن استفاده میکنند.
* جوانه ماش سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانه ماش انرژیزای واقعی بوده و مملو از مواد مغذی است.
* جوانههای ماش برخلاف دیگر سبزیجات که هرچه بیشتر رسیده میشوند خواص تغذیهای آنها کاهش مییابد، خواص خود را تا زمانی که به مصرف برسند حفظ میکنند.
* جوانهها، غنیترین منبع آمینواسیدها (برای پروتئین)، ویتامینها و مواد معدنی محسوب شده و همچنین دارای فیبر خوبی نیز هستند. آنها حاوی انواع ویتامینهای (A, B, C, D, E, k)، اسید فولیک و نیز منبع عالی از آهن، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم و روی هستند.
* خواص تغذیهای جوانهها نسبت به نوع جوانه متغیر است. جالب است بدانید جوانه ماش حاوی فیتوکمیکالهای استروژن مانندی درون خود موسوم به ایزوفلاونها است که مصارف درمانی بسیاری دارند.
ماش
روش آمادهسازی جوانه ماش
* ماشها را ابتدا خوب بشویید، سپس آنها را درون آب خیس کرده و به مدت 12 ساعت در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* سپس آنها را مجدداً بشویید و به مدت 12 ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* جوانههای ماش پس از 12 ساعت دوم آماده میشوند.
* دانههای ماش معمولاً طی 24 ساعت جوانه میزنند و اگر میخواهید حداکثر استفاده را از آنها ببرید بهتر است آنها را به صورت خام مصرف کنید.
خواص جالبی از ماش که نمی دانستید درکلام امام رضا (ع)
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با فواید ماش آشنا شوید.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه ی آن ایران است ولی روز به روز کمتر استفاده می شود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت. یکی از اصیل ترین غذاهای ایرانی آش ماش است که در انتهای مطلب توضیح مختصری راجع به نحوه ی پخت آن ذکر خواهیم کرد. این دانه خاص ایران و خاور میانه است و مصرف آن در دیگر مناطق دنیا رواج زیادی ندارد.
این دانه غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد ؛ یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دوران رژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده شود چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین می کند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.امروزه نیز به خاطر ارزش غذایی بالای این گیاه، در موارد آشپزی و نیز سلامتی، استفادههای فراوانی میشود.
کلسترو
اگر میزان کلسترول خونتان بالا است استفاده از ماش را به شما توصیه میکنیم. دانههای ماش دارای کلسترول پایین و مقدار زیادی فیبر رژیمی محلول هستند.فیبر رژیمی به آن دسته از مواد غذایی اطلاق میشود که قابل هضم نیستند. فیبرهای رژیمی دو گونه هستند: محلول و غیرمحلول. فیبر غیرمحلول به تعادل و تنظیم حرکات روده میپردازد ولی کار زیادی برای کاهش فشارخون انجام نمیدهد. فیبر محلول وقتی با آب موجود در سیستم هاضمه مخلوط شود ماده ژل مانندی را تشکیل میدهد که به نوبه خود به بهبود عملکرد اعضای بدن میپردازد.
غذاهای سرشار از فیبر رژیمی محلول، به کاهش کلسترول بد خون (LDL) کمک میکنند و این کار را با تشویق به تولید گیرندههای LDL که مسئول بیرون راندن کلسترول بد اضافی از جریان خون هستند، انجام میدهند.مصرف روزانه 10 تا 25 گرم فیبر محلول برای کاهش کلسترول بد نیز توصیه میشود. هر پیمانه ماش حاوی 1/9 گرم فیبر رژیمی تام است.
سرطان سینه
ماش و دیگر حبوبات مادهای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که میتواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشته باشد. مهارکننده پروتئاز تقسیم سلولهای سرطانی را کند کرده و به این ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری میکند.
دیابت
ماش از جمله حبوباتی است که دارای شاخص قند پایینی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود.
پروتئین
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تامین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریبا 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
مصرف ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچکس ندارد اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئینداری را که پورین گیاهی دارند،محدود کنند. البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیت به خرج دادن در مصرف آن کفایت میکند.
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تأمین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریباً 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تأمین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
مطالعات انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکه زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود
کمخونی
بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف شود.
یادتان باشد که استفاده از ماش به این شکل خواص آن را چند برابر میکند زیرا فرآیند جوانه زدن باعث میشود همه مواد مغذی بهخصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
توصیه امام رضا (علیه السلام) به خوردن ماش:
امام رضا (علیه السلام)در پاسخ به یکی از یارانش درباره ی بهق (شبیه برص، لکه های روی پوست ) فرمودند : ماش تازه رادرفصل نوبر خودش بردار و همراه با برگش بکوب و آب آن را بگیر و ناشتا بخور و بر روی بهق بمال .
توصیه های طب سنتی
1.طبع ماش کمی سرد و خشک است.
2. استفاده زیاد آن باعث زیادشدن خلط آن میشود.
3. خوردن ماش برای کسانی که مبتلا به خارش شدید بدن هستند مفید میباشد.
4. کسانی که مبتلا به بیماری دستگاه گوارش میباشند از ماش کمتر استفاده کنند.
5. ضماد آرد ماش برای رفع التهابات سطحی بدن بخصوص لک و پیسی به کار میرود.
6.یک غذای خوب برای کسانی که اسهال شدهاند ماش و برنج کمچربی است.
7.برای درمان ورم ماش تازه بجوشانید، سپس له کنید با زرده تخممرغ مخلوط کرده بر موضع ورم بمالید.
8. ماش التهابهای صفرا را از بین میبرد.
9. تسکین دهنده سرفه است.
10. خوردن زیاد ماش برای دندانها مضر است.
11. وجود پتاسیم در ماش باعث شستشوی کلیهها و پایین آوردن درجه اسیدی خون و منظم کردن ضربان قلب میگردد.
12. به خاطر داشتن فسفر و کلسیم نقش آن در رشد اطفال انکارناپذیر است.
13. به خاطر داشتن آهن برای اشخاص کم خون مفید است.
14. ماش باعث افزایش ترشح انسولین در بدن میگردد.
15. خام گیاه خواران به خاطر داشته باشند اگر میخواهند جوانه ماش استفاده کنند حتماً کمی جوانه را حرارت بدهند.
16. کسانی که نقرس دارند کمتر بخورند.
17. خوب است که بدانید ماش خاصیت چاق کنندگی ندارد در نتیجه کسانی که میخواهند لاغر شوند یک وعده غذای خود را جوانه پخته شده ماش قرار دهند.
18. کسانی که یبوست دارند و میخواهند از ماش استفاده کنند بهتر است ابتدا ماش را قدری تفت داده سپس بلغور کرده پوست آن را بگیرند آن گاه غذا درست کنند.
19. برای اعضای بدن که خواب رفته و بیحس شده است با ضماد پخته ماش مالش دهید.
20. برای درمان کک مک پودر ماش را با عرق مورد مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.
21. کسانی که صرع دارند از ماش پوست کنده استفاده کنند.
22. خوردن ماش باعث ازدیاد شیر میگردد.
23. ماش مسکن درد بواسیر است البته باید پوست کنده آن خورده شود.
24. کسانی که سکسکههای مقاوم دارند با خوردن ماش پخته برطرف میگردد.
25. مصرف زیاد ماش باعث ضعف قوه باه میشود.
26. برای درمان اگزما ماش را پخته با سرکه مخلوط نموده در محل بگذارید.
آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
خواص جوانه ماش
* جوانه ماش سرشار از مواد مغذی بوده و انرژیزای واقعی است.
* جوانه ماش ترد و خوشمزه بوده و طعم آن کمی شیرین است و هضم آن نسبت به ماش پخته شده راحتتر صورت میگیرد.
* چینیها و هندیها از این جوانه در بسیاری از موارد آشپزی و نیز موارد درمانی استفاده میکنند. به عنوان نمونه برای مصارف درمانی در سمزدایی بدن و خاصیت ادرارآور بودن آن استفاده میکنند.
* جوانه ماش سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانه ماش انرژیزای واقعی بوده و مملو از مواد مغذی است.
* جوانههای ماش برخلاف دیگر سبزیجات که هرچه بیشتر رسیده میشوند خواص تغذیهای آنها کاهش مییابد، خواص خود را تا زمانی که به مصرف برسند حفظ میکنند.
* جوانهها، غنیترین منبع آمینواسیدها (برای پروتئین)، ویتامینها و مواد معدنی محسوب شده و همچنین دارای فیبر خوبی نیز هستند. آنها حاوی انواع ویتامینهای (A, B, C, D, E, k)، اسید فولیک و نیز منبع عالی از آهن، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم و روی هستند.
* خواص تغذیهای جوانهها نسبت به نوع جوانه متغیر است. جالب است بدانید جوانه ماش حاوی فیتوکمیکالهای استروژن مانندی درون خود موسوم به ایزوفلاونها است که مصارف درمانی بسیاری دارند.
ماش
روش آمادهسازی جوانه ماش
* ماشها را ابتدا خوب بشویید، سپس آنها را درون آب خیس کرده و به مدت 12 ساعت در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* سپس آنها را مجدداً بشویید و به مدت 12 ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* جوانههای ماش پس از 12 ساعت دوم آماده میشوند.
* دانههای ماش معمولاً طی 24 ساعت جوانه میزنند و اگر میخواهید حداکثر استفاده را از آنها ببرید بهتر است آنها را به صورت خام مصرف کنید.